Thursday, July 05, 2007

Menyokong Tanpa Memahami

Update datang lagi... kali ini ingin memperkatakan sedikit tentang hal-hal yang berkaitan dengan sokongan dan pemahaman. Masih berkaitan dengan perjuangan muzik. Kami syorkan jika anda tidak setuju dengan pendapat kami, tinggalkan sahaja blog ini. Kerana kami tidak akan menarik balik apa yang bakal kami perkatakan. Harap maafkan kami atas segala kekasaran bahasa yang bakal kami suarakan.

Adakah anda di kalangan mereka yang suka memuji dan tumpang berbangga, namun tidak tahu pahit manis perjuangan seseorang pengkarya? Adakah anda tergolong dalam golongan yang suka tunjuk tahu tapi sebenarnya tidak tahu? Adakah anda berfikir hanya anda yang betul? Hanya anda yang waras? Hanya anda yang lurus? Hanya anda yang tahu? Hanya anda yang berhak? Bawa bersabar 'tuan-tuan dan puan-puan', ini cumalah pertanyaan biasa kami yang tidak perlu dijawabpun. Jawab dalam hati masing-masinglah. Tamat intro.

Terdapat sesetengah individu itu merasakan bahawa dia tahu semuanya, dia pakar semuanya dan macam-macam lagi 'perasaan' yang menggambarkan tentang kesempurnaan. Tapi jika dikorek dalam-dalam, dia cuma di kalangan yang biasa sahaja. Siapa-siapa pun boleh buat. Ada individu yang mewujudkan beberapa spekulasi, namun apabila mendapat tindakbalas yang menakjubkan, individu terlibat berdiam diri sahaja. Hmm...

Bercakap tentang topik kali ini, pernahkah anda menyokong artis kegemaran anda namun tidak pernah tahu betapa susahnya dia berkarya? Jika jawapan anda "YA", maka anda cumalah pendengar biasa. Anda ingin mempertikaikan pandangan ini? Dan sekali lagi keluar soalan seperti ini "Adakah anda sudah membeli album artis ini?" apakah jawapan anda? Adakah jawapan anda "YA"? Maka kami mohon maaflah kerana anda rupa-rupanya menyokong juga dengan membeli albumnya. Tetapi, jika anda setakat "DOWNLOAD FREE", artis itu mahu makan apa? Jika berterusan sebegitu, artis itu akan semakin kurus kering dan tinggal merempat lalu tidak berdaya berkarya lagi. Di manakah sokongan yang disuarakan selama ini? Itu cuma cakap-cakap sahaja. Siapa-siapa pun boleh lakukannya.

Bagaimanakah nasib artis yang bergantung sepenuhnya kepada muzik untuk meneruskan hidup? Album tidak laku tetapi nama sentiasa dijulang. Lagu-lagunya mantap, selalu mendapat tempat untuk dimainkan di stesen-stesen radio. Namun hasil jualan tidak membanggakan. Mengapa? Kerana kemudahan copy & paste, CD burning, audio converter dan macam-macam perkakasan yang berkenaan. Di dalam 100%, berapa peratus yang benar-benar membeli? Berapa peratus???

Hargailah perjuangan artis kesayangan anda... Terutamanya artis tempatan. Siapa tahu, mereka akan memartabatkan bangsa kita di masa akan datang. Sokonglah betul-betul...

1 comment:

defoo said...

Keep on doin wat ur doin bro!!